Vinder fundet: Sådan ser det nye Klimatorium ud

Vinder fundet: Sådan ser det nye Klimatorium ud

Onsdag, august 29, 2018

Det visionære Klimatorium, der skal opføres på østhavnen i Lemvig, får indgang via et "klimalandskab kaldet Klimakilen", formet som et vejrkort med klimalinjer, et såkaldt isobarkort, der repræsenterer den vind, der ofte kan opleves på Lemvig Havn og i det vestjyske.

Landskabsformen flyder ind i bygningen og videreføres i et indgangsparti formet som ’en bølge’ – i lyst træ med referencer til skibsskrog og fjorden og havets bølger. Arealet og bygningen med den bølgeformede indgang kan ses som en moderne fortolkning af - og som en hyldest til - områdets natur, fiskerkulturen, og den lokale byggeskik, der er stærkt præget af lokale klimaforhold. Derfor er bygningen og landskabet omkring det indbegrebet af et Klimatorium.

Vinderforslaget fra udbuddet, lavet af rådgiverne 3XN, Orbicon og SLA, er netop blevet godkendt i Lemvig Kommunes Kommunalbestyrelse og i bestyrelsen for Lemvig Vand og Spildevand A/S.

"Ud af et stærkt felt af spændende forslag er valget faldet på denne flotte bygning, der passer rigtig godt ind i det maritime udtryk på Lemvig Havn. Bygningen indfrier forventningen til et internationalt Klimacenter placeret i Vestjylland" siger borgmester, Erik Flyvholm fra Lemvig Kommune.

Den bølgede og prisvindende klimamur, der begynder ved vesthavnen, og i forbindelse med den igangværende udviklingsetape af havnen, bliver ført hele vejen over til østhavnen med promenade foran beddingen, langs østmolen, forbi Skaterparken og afsluttes foran Klimatorium.

Enorm interesse for at byde på opgaven

Hele tyve teams bestående af arkitekter og rådgivere bød ind på opgaven – og ud af de fem prækvalificerede er vinderen fundet. Da hvert team bestod af minimum et arkitektfirma, et ingeniørfirma og et landskabsarkitektfirma, flere teams havde flere tilknyttet, nogle udenlandske, så betyder dette at over 70 rådgiverselskaber søgte om at byde på opgaven.

"I mine 10 år som bygherrerådgiver har jeg aldrig oplevet så stor en interesse for en opgave. Ideen er unik, et internationalt klimacenter skal selvfølgelig ligge i Lemvig, hvor tingene sker, det er det rådgiverne gerne vil være med til at skabe" sige Ane Rose, Bygherrerådgiver, NIRAS.

Besøgende i den kommende klimabygning kommer ind i stueplanet via Klimakilen og det bølgeformede motiv ved indgangen, hvor man mødes af et receptions- og caféområde, hvor også trappen til innovationsdelen på 1. sal befinder sig. Trappen er en kombineret gå og siddetrappe.

Hele stueplanet er et U-formet, sammenhængende aktivitets- og udstillingsområde, hvor også et åbent auditorium og multirum kan inddrages til aktiviteter og workshop.

"Den nye to-plans bygning bliver et fantastisk fint udstillingsvindue for vores klimaviden og løsninger, der er blandt de bedste i verden. Allerede nu er vi i forsyningsselskabet langt med nye klimaløsninger. Arkitekter og rådgivere har med dette projekt skabt perfekte rammer for at arbejde med samarbejdspartnere om nye løsninger og fremvise det for alle interesserede " siger formand, Steffen Damsgaard fra Lemvig Vand & Spildevand

Danmarks internationale klimacenter

Klimatorium på Lemvig Havn bliver centrum for udviklingsprojekter indenfor forsyning og klima, og rugekasse for nye klimaiværksættere, en vidensbank og arbejdssted for Lemvig Vand & Spildevands medarbejdere. Ifølge tidsplanen skal den nye bygning stå klar i år 2020. Og direktør, Lars Holmegaard fra Lemvig Vand & Spildevand glæder sig til at flytte ind med medarbejderne.

"Visionen er at Klimatorium skal udvikle sig til at blive Danmarks internationale klimacenter. Klimatorium i Lemvig er fyrtårnsprojekt i Coast to Coast Climate Challenge i Region Midt.

Klimaudfordringer er en trussel. Lemvig er et af de mest udfordrede steder. Som forsyning med værdier for over én milliard kroner er vi særlig udfordret, og gør vi ikke noget, vil det ramme forbrugerens pengepung. Men klimaudfordringer kan vendes til noget positivt.  Der kan skabes løsninger, der kan sikre værdierne. Der kan skabes arbejdspladser. Der kan skabes formidling," siger Lars Holmegaard.

Igennem snart tre år har repræsentanter fra politikere, myndigheder, forsyning, virksomheder og private arbejdet på at beskrive tankerne og behovet. Det er sammenfattet i et udbudsmateriale. 

"Det vindende projekt rammer spot on. Dette projekt udtrykker vores vision. Her er rammerne for at skabe et internationalt Klimacenter i Region Midtjylland og Lemvig Kommune. Her får vi rammerne til at tiltrække de absolut dygtigste fagfolk og klimaevents fra hele verden," siger en begejstret direktør.

Klimatorium er central i Region Midt´s indsats mod klimaudfordringer.  Coast to Coast Climate Challenge består af 31 partnere og 24 projekter som har en udført værdi på 3 milliarder kroner. Klimatorium er det ene af to fyrtårnprojekter, der skal formidle resultater og viden herfra.

"Det vindende projekt har skabt en ikonisk bygning, der sætter Lemvig og Region Midtjylland i centrum for klimaløsninger. Stort tillykke til os alle med det," siger formand Anders Kühnau fra Region Midt.

Del denne side

Borgmester Erik Flyvholm
Lemvig Kommune
Telefon: 21 66 25 02

Kontaktperson:

LVS

Direktør Lars Holmegaard 
Lemvig Vand & Spildevand 
Telefon: 40483008

Formand for Lemvig Vand og Spildevands bestyrelse, Teknik & Miljø-udvalget Lemvig Kommune
Steffen Damsgaard
Telefon: 51740062


 

Faktaboks

Det internationale Klimatorium i Lemvig er et projekt under Coast to Coast Climate Challenge (C2C CC), som er et stort klimaprojekt i Region Midtjylland, der er støttet af EU. Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand er en stor og aktiv rolle i C2C CC.

Når C2C CC afsluttes i 2022 er målet, at Klimatorium har bidraget til 10 nye virksomheder og mindst 50 klima-arbejdspladser i huset.
Hele verden står overfor enorme investeringer i vand og klimaløsninger. Det anslås, at der skal investeres 3.000 milliarder kroner i løsninger hvert år på verdensplan.